Snurra

Kära vänner, jag utlovade ju en ny konst idag och jajamen, här kommer den!
-
Dagens konst, eller kanske veckans? är "Snurra" och det är inte särskilt komplicerat - precis som det låter helt enkelt. På kommando vill jag att min hund snurrar ett varv "runt sin egen rumpa". Alltså - du ger kommandot. Hundens bakdel står så gott som stilla och snurrar en liten liten cirkel. Framdelen gör en större cirkel runt framdelen så kommer hunden runt ett varv.
-
Hur lär man då in detta? Jo, det är så enkelt så det gör ni snabbt.
-
Du står på hundens vänstra sida och sträcker fram armen över ryggen på hunden så du når hundens högra sida. Man börjar med att hålla en godis framför hundens mun på höger sida (jag lär in detta med hjälper - går också att shejpa in, men jag tycker att det är enklare och går snabbare och sitter precis lika bra om man tränar in det med hjälper). så den känner lukten ordentligt. Som på bilden nedan.
-
-
När hunden nu försöker ta godisen berömmer du och för handen bakåt, runt tillbaka mot dig i en liten cirkel. Hunden följer efter och du berömmer mer och ger godisen.
-
Gör så två-tre gånger, sedan går du vidare till nästa steg (stegen går ganska fort fram för att inte fastna i godishjälpen).
-
Nästa steg är att du gör samma sak fast utan godis i handen, men håll handen på samma sätt så hunden tror att du har den. Använder du klicker så klicka precis när hunden böjer kroppen 180 grader från där den började. Beröm precis när den svänger som mest helt enkelt. Då kommer hunden inte att avbryta svängen utan svänga klart av bara farten och när du ger godisen blir automatiskt när hunden svängt färdigt - alltså belönar du hela svängen.
Gör detta två -tre gånger.
-
Nästa steg är att använda handen lika mycket men nu lägga in kommandot du vill använda. Jag har "snurra" t.ex. och det lägger du in precis när hunden svänger, som i förra och beröm direkt när hunden gör det.
-
Nästa steg är att minska handrörelsen lite, säga ordet snurra precis när hunden börjar snurra och beröm när den gör rätt. Så fortsätter du så med lite mindre och mindre handrörelser och tidigare kommando. Så kommer du i sista, färdiga, steget ha en hund som snurrar när du säger snurra och visar det lilla kommandot som är att du gör en liten cirkel med fingret i luften, eller vad du nu valt som tecken.
-
Det viktigaste att komma ihåg med denna konsten är att det tar olika lång tid för olika individer att lära sig detta. Dels beror det på fysiska förutsättningar - är de cirkusstjärnor redan från början som älskar att snurra och hålla på eller är de ganska stora, kanske lite stela? Dels beror det på hur vana de är vid att lära sig saker - tro det eller ej, men det spelar stor roll! Upptäcker du att din hund inte förstår när du går upp ett steg - gå tillbaka, gör 3 nya gånger, testa igen på högre steget tills det fungerar. Alla har olika förutsättningar!
-
KOm ihåg - det här är KUL! :)
Lycka till!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0