aktivering

Nu har vi aktiverat ordentligt. Det börjar bli bra underlag att rida på här omkring nu, inte ishalka längre utan det ligger en del snö packat på. Vilket naturligtvis betyder att vi börjar komma ut på lite ordentliga turer igen.
-
Igår var vi iväg allihop (Jag på Fölis, mamma på Klara, Carro på Cindy och sen shettisarna (Adde och Bonnie) plus hundarna. Det blev en härlig tur med mest skritt eftersom varken hästarna eller hundarna är vana vid att gå så långt nu men det var trevligt. Disa håller kolla på shettisarna, så de inte springer ifrån oss. Hon får inte valla hästar annars, men just de här två är så vana vid hundar och svarar väldigt bra på hennes vallning. (de är mkt enklare att valla än fåren - suck). Jag vet en tjej som har vallhundar till sina stora islandshästflockar - det är tufft - men krävs mycket arbete med hästarna innan man börjar arbeta så. Det är inget jag rekommenderar att ni provar.
-
Vi tog en tur idag med, jag, mamma, Klara, Fölis och Adde - de andra två fick vara hemma. Det innebär inget vallningsarbete för Disa eftersom Adde är så van vid att följa med oss själv men hon får en rejäl promenad och det är bra. Dagen efter ett rejält pass för att mjuka upp musklerna tog vi bara en kort skrittsväng, men det var bra. Nu sover de gott.
-
Det är viktigt att aktivera din hund. Även om du kommer hem från en hård dag på jobbet och är jättetrött så har de i regel inte gjort så mycket mer än vilat och väntat på er. Kanske gått en promenad om ni har något sådant ordnat. Enbart fysisk ansträgning räcker inte dock, de måste tänka också. Det är därför t.ex. vallning är jättebra, de får använda sig både fysiskt och psykiskt. Likaså spår, sök eller liknande. Prova och se - du kommer få en annan hund! :) Eller varför inte konster? ;)

En kul grej

En kul grej vi har gjort/kommit på/satt ihop är detta (ja, ni kan också göra det, om ni läst mina tidigare inlägg om konster).
-
Den är lite "gangsta-inspirerad" (ser till och med fånigare ut i skrift än det låter) om man ser till "amerikansk gangsta-stil" i filmer. Ni vet, en sådan där speciell handshake, som alla har olika. Det har Disa och jag också en nu! Och ni med snart kanske.
-
Hur har vi hittat på då? Jo, så simpelt så. Vi använder oss av high five och snurra. Enkelt: (nej jag har inte fattat hur man lägger upp filmer o sånt här så jag beskriver det istället).
-
Disa sitter mitt emot mig så säger jag "high five" så får jag en som jag lärt in, high five, sen säger jag low five - vilket blir en vacker tass (men handtecknet är detsamma så det går bra) och sedan säger jag "spin five" - gör snurratecknet med handen och håller sedan upp handen i en high five så när hon snurrat färdigt ska hon göra en high five. Tog inte många gånger innan hon lärde sig det så nu kommer hon snurrandes runt och har redan lyft tassen innan hon är runt helt. Söt hund.
-
Som ni förstår krävs det att hunden kan high five och snurra bra först, separat, innan man börjar med detta. Att du kopplar ihop två bitar och berömmer, sedan tre etc. Ja ni vet, stegvis, som vi talat om innan. Men det är lätt, och ser kul ut faktiskt :) Om jag får säga det själv ;)
-
ha en bra helg! puss
-

hejsan!

Förlåt för att jag inte skrivit på länge, först var det sjukdomen, sen var det att komma i kapp med allt på jobbet efter sjukdomen. Usch! Men nu ska det bli bättre, jag lovar!
-
Idag strålar solen och det är verkligen magiskt vackert ute! Inte jättekallt heller, vårsolen är här och värmer en del. Det märks inte minst på hästarna som står mot en solig vägg och bara njuter i värmen. Wilma älskar detta hon också. Hittar hon en solstrimma så ligger hon i den och steker. Nu blir det ju inte jättevarmt än, men hon älskar verkligen värme. På somrarna ligger hon på balkongen i närmare 30 graders värme och bara steker. Tills hon blir för varm, då går hon in i köket och lägger sig i den relativa kylan en stund, sen ut igen. Jag förstår inte hur hon klarar av det, men hon väljer ju själv, så lika bra att låta henne hålla på.
-
Idag är en vän till mig från Skåne här, kom igår efter att ha skrivit tenta i Jönköping. Vi hade en så mysig kväll med tacos och muffins och hundarna låg i soffan och myste med oss. Japp - ni läste rätt, mina hundar får vara i sofforna - i mina, ingen annans, och det funkar fint. Hos andra ligger de på golvet om inte någon uttryckligen talar om för dem att lägga sig i soffan.
-
Snart ska min rara vän skjutsas till Nässjö station för att åka hem till Skåne igen. Funderar på att åka lite tidigare, ta med Disa och vänta tillsammans på stationen på tåget. Det brukar vara nyttigt för "bonnhundar" att komma till stora stökiga ställen mitt i staden. Gör henne trött och mer stabil. När jag hade Lily här, minns ni Lily - det bruna underbara yrvädret. Nå i alla fall, när Lily var här åkte vi till Jönköping och satt och tittade på folk på gågatan mitt i shoppingstråket. Ojojoj, vad nyttigt det var, och vad hon sov sen, men plötsligt var det en massa saker som inte var så särskilt längre, ens här hemma och hon vågade mer. Samma sak gäller för "stadshundar" fast tvärtom. Åk till landet - titta på kor, se får eller hästar. Allra helst åk till ngn ni känner som har olika djur och låt hunden hälsa på dem. Förutsatt att hunden kan hälsa på ett bra sätt alltså och ha hunden i koppel för man vet aldrig vad som händer första gången din väluppfostrade hund får nosa på en häst och vi vill ju inte ha några olyckor.
-
Lycka till! Nu ska jag snart ut i solen!
-
kram
Lily
underbara Lily!

Snurra

Kära vänner, jag utlovade ju en ny konst idag och jajamen, här kommer den!
-
Dagens konst, eller kanske veckans? är "Snurra" och det är inte särskilt komplicerat - precis som det låter helt enkelt. På kommando vill jag att min hund snurrar ett varv "runt sin egen rumpa". Alltså - du ger kommandot. Hundens bakdel står så gott som stilla och snurrar en liten liten cirkel. Framdelen gör en större cirkel runt framdelen så kommer hunden runt ett varv.
-
Hur lär man då in detta? Jo, det är så enkelt så det gör ni snabbt.
-
Du står på hundens vänstra sida och sträcker fram armen över ryggen på hunden så du når hundens högra sida. Man börjar med att hålla en godis framför hundens mun på höger sida (jag lär in detta med hjälper - går också att shejpa in, men jag tycker att det är enklare och går snabbare och sitter precis lika bra om man tränar in det med hjälper). så den känner lukten ordentligt. Som på bilden nedan.
-
-
När hunden nu försöker ta godisen berömmer du och för handen bakåt, runt tillbaka mot dig i en liten cirkel. Hunden följer efter och du berömmer mer och ger godisen.
-
Gör så två-tre gånger, sedan går du vidare till nästa steg (stegen går ganska fort fram för att inte fastna i godishjälpen).
-
Nästa steg är att du gör samma sak fast utan godis i handen, men håll handen på samma sätt så hunden tror att du har den. Använder du klicker så klicka precis när hunden böjer kroppen 180 grader från där den började. Beröm precis när den svänger som mest helt enkelt. Då kommer hunden inte att avbryta svängen utan svänga klart av bara farten och när du ger godisen blir automatiskt när hunden svängt färdigt - alltså belönar du hela svängen.
Gör detta två -tre gånger.
-
Nästa steg är att använda handen lika mycket men nu lägga in kommandot du vill använda. Jag har "snurra" t.ex. och det lägger du in precis när hunden svänger, som i förra och beröm direkt när hunden gör det.
-
Nästa steg är att minska handrörelsen lite, säga ordet snurra precis när hunden börjar snurra och beröm när den gör rätt. Så fortsätter du så med lite mindre och mindre handrörelser och tidigare kommando. Så kommer du i sista, färdiga, steget ha en hund som snurrar när du säger snurra och visar det lilla kommandot som är att du gör en liten cirkel med fingret i luften, eller vad du nu valt som tecken.
-
Det viktigaste att komma ihåg med denna konsten är att det tar olika lång tid för olika individer att lära sig detta. Dels beror det på fysiska förutsättningar - är de cirkusstjärnor redan från början som älskar att snurra och hålla på eller är de ganska stora, kanske lite stela? Dels beror det på hur vana de är vid att lära sig saker - tro det eller ej, men det spelar stor roll! Upptäcker du att din hund inte förstår när du går upp ett steg - gå tillbaka, gör 3 nya gånger, testa igen på högre steget tills det fungerar. Alla har olika förutsättningar!
-
KOm ihåg - det här är KUL! :)
Lycka till!

Vallkurs

Idag fick jag erbjudande om 2-dagarskurs i vallning i slutet av april hos Peter. Nu ska jag bara fundera ut om jag 1. har råd att åka och 2. har tid att åka. Skulle vara grymt kul men ja, vi får se.
-
Imorgon kommer ett nytt trick att träna in! Stay tuned!
-
disa vallar

Sjukdom

Hej!
-
hur går det med era konster? Bra hoppas jag! Jag har haft oturen att bli sjuk, det är därför det inte händer så mycket här. Jag ville bara förklara det så ni inte tror att jag övergett er! Jag återkommer så snart jag känner mig bättre, jag lovar!
-
Emma

konster

Hej!
-
Hur går det med era konster? Bra hoppas jag! Hör av er och visa hur det gått! Är någon modig nog att skicka en bild på det färdiga utförandet lägger jag upp den här - jag lovar.
-
Här har det varit flyttlass hela dagen lång. Vi har varit och hjälpt min farmor att flytta så hundarna har fått vara hos min moster och hennes man. De har fått leka med Selma, deras kamrat och nästintill flockmedlem, gå långpromenad och vila framför brasan. Sounds like a good day right?! Nu ligger Wilma här bredvid och sover och Disa har gått in i sovrummet och lagt sig, hon gillar bäst att sova själv.
-
Imorgon blir det träning för fulla muggar. Först ska jag och mamma på agilityträning i Stommen (ridhus utanför Nässjö) mellan 16-18 och sedan ska jag till Forserum en sväng. Rebecca har lovat att hjälpa mig med lydnadsettan. Dags för tävling på söndag och då behöver jag någon som tittar och påpekar vad jag gör för fel och vad jag kan göra istället. Rebecca är så duktig så det ska bli så kul att få träna för henne. Det är alltid svårt att träna sig själv i lydnad tycker jag. Dels blir man hemmablind och dels är det grejen med att gå snyggt själv, med rak rygg och titta rakt fram etc. Det försvårar när det gäller att se vad hunden gör. Går jag dessutom på ett sätt där jag tittar på hunden på träning så kommer hon ju undra vad jag pysslar med på tävling när jag går tävlingsmässigt. Nej det går inte. Så tack Rebecca som ska hjälpa mig.
-
Disa har börjat tugga på apporten med och det gillar jag inte, men det har varit så svårt att få henne att vilja gripa den så jag måste hitta en positiv omlärning av det där. Ingela är duktig på sådant (jag ska ringa - jag lovar! Det har bara vart så mkt nu).
-
Vill ni läsa mer och dessa duktiga tjejer? kolla in www.hajas.cybersite.se (Rebecca) och www.ostanvindens.se (Ingela)
-
bus

fler konster?

Ja, det kommer fler tips på konster! Men en åt gången :) Vill ni ha fler tips och utmaningar? Håll koll, jag lägger ut fler här!

High Five!

Detta är en simpel utveckling av "vacker tass". Istället för att hålla handen platt vinklar man den uppåt som en "high five" så brukar hunden fatta och sedan lägger man in lite hetare belöning så brukar "high five" komma med fart. Sedan byter man bara kommando, eller lägger till beroende på hur man ser det.
-
Jag lägger upp instruktioner på hur jag lärde mina hundar "High five" ifall ni vill ha lite hjälp och tips längs vägen. Tänk på att läsa HELA instruktionen innan så ni är med på nästa steg och snabbt kan belöna i rätt ögonblick. (Klicker fungerar jättebra här om man använder sig av det. Men alla gör inte det, så jag ger er instruktioner utan klicker - så är det bara att lägga till det om man vill använda det)
-
Är ni beredda? Here it comes!
-
1. Jag har en god godis i handen, som hunden verkligen vill ha (för mina godistokar räcker det gott med lite kycklingfrolic) så stänger jag handen om godisen (lite öppen på bilden för att ni ska se enkelt). Och sträcker fram handen mot hunden. Då kommer han/hon börja nosa något förskräckligt och slicka på era fingrar och försöka komma in till godisen.
-
2. När ni inte öppnar handen trots alla deras försök kommer de börja arbeta på andra sätt och de allra flesta tar då upp en tass för att försöka krafsa ut godisen.
-
-
3. Så fort hundens tass rör er hand belönar ni glatt och öppnar handen så han/hon kommer åt godisen.
Gör nu såhär ett par gånger tills hunden förstår att det är tassen på handen som gör det. Det brukar komma rätt fort. Hur märker jag om hunden fattat? När hon/han inte först försöker lukta sig till godisen utan direkt använder tassen. Då är ni redo för nästa steg.
-
4. Nu lägger du in ett kommando - ja redan nu - vilket som du vill använda. Gör så övningen ett par gånger till - 3 - 4 brukar räcka.
-
5. Nästa steg är att inte ha en godis i handen. Du har den dock stängd ytterligare en gång. Ger kommandot och ser om hunden förstått. Ger den dig tass så berömmer du direkt och ger godis.
-
6. Så nästa steg. Nu sträcker du fram en öppen hand utan godis och ger kommandot. Så fort hunden då slänger upp en tass belönar du. Nådde den inte ända till handen är det okej.
-
7. Samma som steg 6 men nu måste hunden lägga tassen i din hand.
-
8. Sista steget. Nu vrider du helt enkelt på handen så det blir en "high five". I början måste du använda samma kommando som innan för att hunden förstår. Vill du ha olika på "vacker tass" och "high five" tränar du bara successivt in ett nytt kommando när du håller handen såhär. För hunden brukar det inte vara kommandot som är triggern utan att du håller upp handen så det fungerar oftast oberoende av vad du säger. En del hundar har lite svårt för när man vrider upp handen och då är det bara att göra det stegvis, lite åt sidan, lite mer åt sidan etc och berömma massor så fort hunden gör rätt.
-
-
Kom ihåg: Detta är en konst, inget som hunden "måste kunna" eller som är väsentligt för att den ska fungera i er familj så här finns bara glada kommandon och belöningar. Inga sura miner, inga NEJ!, inget argt!
-
Lycka till! Och skriv gärna hur det gick för er sedan!

Inspiration

Såhär i vintermörkret är det svårt att finna inspiration till att träna för många, inklusive mig. Allt som man vill träna - budföring, agilitykombinationer, upptag i vallningen, rutan etc blir så komprimerade och då kommer man bara till ett visst sedan måste man ut. Det är inte lätt i all denna snö att hitta lämpliga träningsplatser. Det går ju naturligtvis men inget jag åker till sju dagar i veckan direkt.
-
Men det betyder ju inte att man inte kan träna alls. Det är klart man kan. Dels massa smågrejer. Som hållande av apport, bra sättanden och lägganden, raka halter etc. Plus något som jag tycker är förfärligt roligt, nämligen "konster". En del har jag "lånat" från duktiga tjejer inom freestylen, en del har jag kommit på själv eller läst om i böcker men de allra flesta har jag arbetat fram genom så kallad shejping.
-
Shejping (shape) betyder att man låter hunden tänka helt själv och inte visar den hur den ska göra med aktiva hjälper. Exempel: Jag vill lära min hund apport. Det enda jag gör är att ta med mig en klicker och sedan lägga apporten på golvet i närheten av hunden. Så fort hon/han tittar på apporten klickar jag. Efter ett par gånger måste hunden även sänka huvudet lite mot apporten för att få ett klick, sedan nosa på den etc tills hunden självmant lyfter upp och håller kvar apporten. Steg för steg helt enkelt.
-
När jag använder detta i min konstträning är det oftast så att jag tänker mig ett ungefärligt beteende som jag vill få fram, men det är inte hugget i sten utan kan ändras. Inte så att jag belönar ett beteende och sedan slutar belöna utan jag belönar början av det jag vill få fram (t.ex. titta på apporten, sänka huvudet mot apporten) men sedan, ett par steg in i träningen märker jag ofta att hunden har lättare för ngt annat än det jag tänkt mig. Alla hundar har, som vi människor, olika naturliga färdigheter. Någon är jättebra på att sitta fint, en annan på att rulla runt etc. Då fortsätter jag att belöna det beteendet och sedan ser man vart det leder. Detta gäller bara konster, när jag inte tänkt ut ett färdigt moment som jag "måste" nå. Men är förfärligt roligt för både mig och hunden.
-
Det kan ni självklart prova, se vad just din hund är bra på!
-
Jag använder mig även av en hel del hjälper, när jag vet vad jag vill få fram, men då små hjälper som är lätta att träna bort.
-
Jag tänkte också, under några dagar/veckor utmana er. Jag tänker lägga upp en konst som jag lärt Disa eller Wilma så kan ni testa samma om ni vill eller kanske få inspiration till en annan. Så, efter några dagar kommer det en ny och så vidare.
-
Stay tuned för första konsten ;)
-
wilma 12 okt

RSS 2.0